Terör Saldırılarına Hedef Olan Mağdurlarca Bilinmesi Gereken Tazminat Hakları ve Başvuru Usulleri

TERÖR SALDIRILARINA HEDEF OLAN MAĞDURLARCA BİLİNMESİ GEREKEN TAZMİNAT HAKLARI VE BAŞVURU USULLERİ

         6.a- 5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun Uyarınca

         6.a.i- Kapsam  

  • Bu kanun uyarınca “maddi zararlar”ın sulhen (dava açmadan) karşılanması esastır. Manevi tazminat talepleri bu kanunun kapsamı dışında bırakılmıştır. Ayrıca AİHM hak ihlali tazminatları ve ilama bağlı (mahkeme kararına bağlı) alacaklar da kapsam dışı bırakılan tazminat kalemleri arasındadır.
  • Kapsama TMK’nın 1. Maddesi’nde yer alan terör amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek “her türlü suç teşkil eden eylemler” nedeni ile oluşan zararlar dâhil edilmiştir.
  • Kanun kapsamında hak sahibi olarak değerlendirilecekler, gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri olabilir. Yani yaralı ya da ölenin mirasçısı başvurabileceği gibi, eylem nedeni ile maddi zarara uğramış bölgedeki dershane, ticarethane gibi kurumlarla, lokanta, kuyumcu vb. esnaf statüsündeki iş yerleri de bu kanun kapsamında başvurucu olabileceklerdir.
  • Terör örgütü üyeliği ya da propagandası suçlaması nedeniyle mahkûm olmuş olanlar kapsam dışı bırakılmıştır.
  • Hakkında terör örgütü üyeliği ya da propagandası nedeniyle dava açılmış bulunan kişiler hakkında ise, dava sonuçlanıncaya kadar, bu kanun kapsamında herhangi bir işlem yapılamaz. Ancak kişi hakkında soruşturma yürütülüyor olması, bu kanuna göre başvuruya engel değildir.

         6.a.ii- Zarar Tespit Komisyonu, Başvurunun Süresi, Şekli ve Sonuçlandırılması

  • Başvurunun muhatabı, olayın gerçekleştiği yer valiliğidir. Bu kanun kapsamında, valiliğe yapılan bir başvuru olması halinde, başvurudan itibaren 10 gün içerisinde, valinin görevlendirmesiyle “zarar tespit komisyonu” kurulur.
  • Başvurucular; yukarıdaki kapsama dahil edilmiş zarar görenler veya mirasçılarıdır.
  • Başvurularda; zarar görenin veya mirasçılarının adı, soyadı, ikametgâh adresi, zararın nevi, tutarı, gerçekleşme şekli ile gerçekleştiği yer ve tarihin yer alması gerekmektedir.
  • Komisyon; cana, vücut bütünlüğüne ve mala yönelik zararların tespit edilmesi ve uğranılan zararları sulh yoluyla karşılayacak safi miktarların belirlenmesi; mahsup edilecek miktarların belirlenmesi; nakdi ödemenin şekli, tutarı, yaralanma ve çalışma gücü kaybı oranlarının tespiti ve ayni ifa tarzının belirlenmesi görevlerini yapar.
  • Zararlar nakdi karşılanabileceği gibi, ayni karşılanması mümkünse, ayni olarak karşılanır. Örneğin, patlamada ses aracı zarar gördüyse aynı niteliklerde bir araç verilecektir.
  • Mahsup edilecek kalemler, yani alınacak maddi tazminattan düşürülecek ödemeler şunlardır; kamu kurum ve kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca uygulanmış projelerin zararların giderilmesine katkıları;zarar görenin değerlendirebileceği enkaz ve diğer yararlar;sigorta şirketlerince veya ilgili mevzuata göre kamu kurum ve kuruluşları ile sosyal güvenlik kuruluşlarınca ödenen tazminatlar, tedavi ve cenaze giderleri;Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonundan yapılan yardımlar.

         6.a.iii- Başvurunun Süresi ve Şekli:

  • Başvuru, zarara neden olan olayın öğrenilmesinden itibaren 60 gün ve her halde olayın meydana gelmesinden itibaren 1 yıl içerisinde yapılır.
  • Öğrenmeden itibaren 60 günlük süre geçirilmiş ise, sürenin, olayın bir terör olayı olduğunun bir mahkeme kararı ile tespit edilmesini müteakip, 60 gün olarak başlatılabilmesi mümkün olabilmelidir. 
  • Sağlık sorunları ve tedavisi süren ve işgücü kaybı, tedavinin sonunda ortaya çıkacak olan kişiler bakımından da “zararın öğrenilmesi” süreci devam ettiğinden, bu sürecin bitiminden, yani zararın tam olarak öğrenilmesinden sonraki 60 gün içinde başvurmak mümkün olmalıdır. Danıştay kararları da bu yöndedir[1]. Ancak bu ikinci durumda başvuru süresi en çok bir yıldır.

Ancak bu iki husus bir hukuk tartışması içermektedir. Risksiz yöntem “olay”dan itibaren 60 gün içinde başvurmaktır.

  • Yaralanma ve engelli hale gelme durumlarında, hastanede yatış süresi başvuru süresinin hesaplanmasında hesaba katılmaz.

Ancak, yaralandıktan hastaneye yatana kadar geçen süre, 60 günlük başvuru süresinden düşecektir. Hastaneden taburcu olunduğunda, yatana kadar geçen süre düşerek kalan süre işlemeye başlayacaktır.

  • Kanunun önceki metnindeki “sakatlanma” ibaresi “engelli hale gelme” olarak değiştirilmiştir.
  • Başvuru, olayın meydana geldiği İl Valiliğine (olayımızda Ankara Valiliği’ne) yapılır.
  • Eyleme şehir dışından katılmış olan kişiler, olayın olduğu yer valiliğine kendi valilik, kaymakamlık ve T.C. Dış Temsilcilikleri eliyle başvurabilirler.Devletin diğer makamlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan başvurular da ilgili valiliğe gönderilir.

         6.a.iv- Başvurunun Sonuçlandırılması

  • Komisyon, başvurudan itibaren 6 ay içerisinde çalışmasını sonuçlandırır. Ancak gerekli görüldüğü hallerde vali bu süreyi 3 ay daha uzatabilir.
  • Dava açma süresi içinde yapılan başvurular,dava açma süresini durdurur. Dava açma süresine ilişkin açıklamalar, aşağıda tam yargı davası başlığında yapılmıştır. Dolayısıyla bu kanuna göre, zarar tazmini başvurusu yapıldığında İYUK’tan kaynaklanan dava açma süreleri bu başvuruyla durmaktadır.

6.a.v-Karşılanacak Zararın Kapsamı

*Hayvanlara, ağaçlara, ürünlere ve diğer taşınır taşınmazlara verilen her türlü zarar;

*Yaralanma, engelli hale gelme ve ölüm hallerinde uğranılan zararlar ile tedavi ve cenaze giderleri;

*Terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle kişilerin mal varlıklarına ulaşamamalarından kaynaklanan maddi zararlar.

  • Komisyonca tespitler ve hesaplamalar yapıldıktan sonra sulhname tasarısı hazırlanır ve bir örneği davet yazısı ile birlikte hak sahibine tebliğ edilir.
  • Hak sahibi, davetin kendisine tebliğinden itibaren30 gün içerisinde, sulhname tasarısını imzalamak üzere, komisyona gitmeli veya yasal bir temsilci göndermelidir. Aksi takdirde sulhname tasarısını kabul etmemiş sayılır. Bu durumda İYUK hükümleri çerçevesinde, tamyargı yoluna başvurarak zararının tazmin edilmesini isteme hakkı saklıdır.
  • Sulhnamede belirlenen zararlar, sulhnamenin imzalanmasından sonra, valinin onayı üzerine üç ay içerisinde karşılanır.
  • Matbu sulhname örneğinde, “tüm zararlarım karşılandı” şeklinde bir ibra cümlesi yer almaktadır. Kanun, manevi zararlara ilişkin herhangi bir düzenleme içermemesi nedeniyle sulhname imzalanırken “manevi tazminat hakkım saklıdır” şeklinde şerh düşülmesi gerekmektedir.
  • Bunun dışında başvuran mağdur, maddi zararlarının da tam karşılanmadığı düşüncesindeyse sulhnameyi imzalamamalıdır. Bu durumda uzlaşmazlık tutanağı  tutulmakta, dava açma süresi kaldığı yerden başlamaktadır.
  • Terör eylemleri ve terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler sonucunda, malul olanlara çalışma gücü kaybı olması halinde, çalışma gücü kaybı oranında aylık bağlanır.
  • Yine terör eylemleri ve terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler sonucunda, yaşamını yitirenlerin mirasçılarına da 5510 sayılı Kanun’un 34. Maddesi uyarınca aylık bağlanır.
  • Nakdi ödemeler hak sahiplerinin banka hesaplarına yapılır.
  • Bu Kanuna göre yapılacak başvurular her tür vergi, resim ve harçtan muaftır.

6.b- 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu Çerçevesinde Tazminat Başvuruları ve Tam Yargı Davaları

  • Manevi tazminat talepleri, her halükarda bu kanuna göre başvurularak yapılacaktır. Yukarıda bahsedilen 5233 Sayılı Kanuna göre, Valiliğe başvuru, manevi tazminatı kapsamaz. Dolayısıyla 5233 Sayılı Kanuna göre, maddi tazminat için başvuran herkes, 2577 Sayılı Yasaya göre de manevi tazminat için ayrıca başvurmalıdır.
  • Başvuru İçişleri Bakanlığı’na yapılmalıdır.
  • Manevi tazminat talepleri için, patlamayı veya zararı öğrendikten sonraki bir yıl içinde başvuru yapılmalıdır. Zararı öğrenme süresi, zarar yani tedavi süreci sürüyorsa, en fazla beş yıl içinde başvuru yapılmalıdır. Dolayısıyla, üst sınır bu durumda 5 yıldır. Uygulamada, zararın sürüyor olması, bir hukuk tartışması içermektedir ve risklidir. Tedavinin sürmesi halinde dahi, patlamadan itibaren 1 yıl içinde başvuru yapılması,hak kayıplarını engeller niteliktedir.Şayet mağdur yaralı değil de ölenin mirasçısıysa, her halükarda üst başvuru süresi 1 yıldır.
  • İçişleri Bakanlığı’nın başvurudan itibaren 60 gün içinde cevap vermesi beklenir.
  • Eğer Bakanlık cevap verirse ve manevi tazminatı ödemeyi reddederse, Bakanlıktan yanıt geldikten sonraki 60 gün içinde, bu kez, mağdurun dava açma hakkı oluşacaktır.
  • Bakanlık başvurudan sonraki 60 gün boyuna yanıt vermezse, başvuruyu yine reddettiği kabul edilecektir (zımni ret). Bu durumda başvurudan sonraki 60. günün dolmasıyla, bu kez mağdurun 60 günlük dava açma süresi işlemeye başlayacaktır.
  • Dava Ankara İdare Mahkemesi’nde açılacaktır.
  • Mağdur şayet 5233 Sayılı Yasa uyarınca, terör mağdurlarının Valiliğe başvurusu yolunu tercih etmiyorsa, tüm maddi tazminatları için de bu yola başvurabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, maaş bağlanması bu ikinci yolla, bu kanuna göre yapılacak başvuru ve davalarla, mümkün değildir. Başvuru usul, süre ve makamları farklıdır. 5233 Sayılı Yasa uyarınca, Ankara Valiliği’ne başvurarak, zarar hesaplattırılmalı; ancak bu yolla, maaş bağlanmaması halinde, ikinci yola göre dava açmak mümkündür. Başvurmadan, dava açılarak maaş bağlanması talep edilemez.
  • 5233 Sayılı Terör Mağdurları yasal düzenlemesi uyarınca, Ankara Valiliği’ne yapılan başvuruda, Valiliğin çıkardığı maddi tazminat miktarında anlaşamayan mağdur ile uzlaşmazlık tutanağı tutulması halinde, 2577 Sayılı İYUK’a göre dava açılacaktır.
  • Bu durumda, mağdurun, 5233 Sayılı Yasaya göre yaptığı başvuruyla, İYUK uyarınca dava açması için öngörülen sürenin duracağı daha önce de belirtilmişti. Uzlaşmazlık tutanağının tutulmasıyla ise, durmuş olan dava süresi işlemeye devam edecektir. Dolayısıyla, başlangıçta başvuru öncesi geçirilen süre, dava açma süresinden düşeceğinden, dikkatli olmak gerekir. Örneğin mağdur, 5233 Sayılı Kanun uyarınca, Ankara Valiliği’ne patlamadan 50 gün sonra başvurdu. Valiliğin altı ay içinde çıkardığı zarar tespitindeki rakamı yetersiz buldu, uzlaşmazlık tutanağı tutuldu. Uzlaşmazlık tutanağının tutulmasından sonra mağdurun, başlangıçtaki 60 günlük dava açma süresinden başvuru öncesi geçirilen 50 gün düşürülecek ve mağdurun dava açmak için 60 gün – Başvuruya kadar geçen 50 gün = 10 günlük dava açma süresi kalacaktır. Bu süre, uzlaşmazlık tutanağının düzenlenmesiyle başlayacaktır.
  • 5233 Sayılı Kanuna göre, Ankara Valiliği’ne yapılan başvuruda, uzlaşmazlık tutanağı tutulması halinde açılacak davada, davalı olarak hem Ankara Valiliği hem de İçişleri Bakanlığı hasım gösterilmelidir.

[1]İDDGK’nın 17.04.1998 tarih, 1996/468 E., 1998/196 K. sayılı kararı

“Terör Saldırılarına Hedef Olan Mağdurlarca Bilinmesi Gereken Tazminat Hakları ve Başvuru Usulleri” için 60 yorum

  1. Merhaba.. Ben 15 temmuz gecesi darbe girişiminde boğaziçi köprüsü olaylarında kolumdan yaralandım o gece ayakta tedavi edildim ve koluma dikiş atıldı aynı gece taburcu oldum. Yalnız 12 gün kadar iş göremez raporu aldım şu an mağdur durumdayım bir ödenek alma hakkım var mı? Eğer var ise ne yapmam gerektiğini ve nerelere başvuru yapmam gerektiği hakkında bilgilendirrseniz sevinirim iyi çalışmalar

  2. Selam ben şırnaktan yazıyorum 14 mart 2016 tarihinde halkın cen ve mal güvenliği için ilan edilen sokağa çıkma yasağı akabinde işletmekte olduğum otelim tamamen eşyaları ile beraber yıkılmış ve şu an enkazı bile yerinde yok dümdüz bir arazi olmuş durumda bu halde benim devletten ne gibi bir hak talebim olabilir bilgilendirseniz sevinirim not:24 marttan itibaren işyerim kapalı ve buncan sonrada işsiz kaldım bu durumda gelir kaybım oldukça fazla bir miktar bunuda isteye bilirmiyiz

    1. geçmiş olsun. site mesajlarında bir sorun vardı yeni görebiliyoruz. tüm maddi zararınız karşılanmak zorunda 5233 sayılı yasaya göre. bize ofisimizin numarasından ulaşır mısınız? 0-312 4182899

      1. Merhaba.Şırnak’ta olaylardan dolayı evleri hasar gören kişilere sulhname gönderildi ve bu sulhnameyi çoğu mağdur imzaladı.Acaba bu uzlaşma sonucunda devletin yapacağı evlerin bedeli hasar gören evin rayiç bedelini aşı yorsa devlet bu farkı mağdurdan talep edecek mi?

  3. Selam babam 1995 yılında terör eylemlerince öldürüldü yaşımız çok küçük olduğu için tazminatla ilgili hiç bilgimiz yoktu haberimiz 2013 yılında oldu tazminat alabilmek için zaman aşımandan dolayı red ettiler daha sonra maaş talebinde bul6nduk zarar tespit komisyonunda zaman aşımından dolayı red ettikleri için maaş talebimizde red edildi mahkeme çıkan sonuç il emniyet tarafındaki sonuç tamamen terör tarafından babamızın öldürldüğü yazılmaktadır bu haktan nasıl yararlanırım açıkçası çok umutsuzum bu konuda sizden bilgi edinmek isterim teşekürler…

  4. Bilgilendirmeler icin tesekurler.sanliurfa viransehirde ki bombali teror saldirisi sonucu evimiz hasar gordu.saldiri saat 20:40 tafalan oldu daha sonra ailemide alip viran sehirden sanliurfaya gittik.sabaha karsi esim rahatsizlandi.hastaneye gittik.esim yaklasik 3 aylik hamileydi.ve bizim bebegin kalbi durmustu bebegi almak zorunda kaldik.bunla ilgili kaymakamliga dilekce verdim.bunla ilgili devletten maddi manevi hak talep edebilirmiyiz.yada ne yapmaliyiz.bilgilendirirseniz minnettar kalirim.

  5. merhaba ben hakkari ye bağlı geçimli köyünde kalıyorum. 14 eylül 2016 da köyümüzde bomba dolu bi araç köyümüzde askerler tarafından valinin kararıyla patlatılmak zorunda kalındı. bu patlamadan köydeki tüm evler hasar gördü. özellikle yakınındaki evlerden biri de bzim evimizdi. ağır hasar gördü bizim ev. zararı tespite geldiler yani fotoğraf zarar tespiti ama en çok hasar gören evler için belli miktarda birkaç kişiye para verdiler. en çok hasar gören bizim ev de olmasına rağmen hiçbir destek yapılmadi ne babam dilekçe yazdı ama ben de elimden gelen bir şey var mı diye merak ediyorum yardımcı olursanız sevinirim..

    1. öncelikle geçmiş olsun. patlamadan itibaren 60 gün içinde Hakkari Valiliği’ne başvurmanız gerekmektedir. başvuruda tüm maddi zararınızı anlatmalı ve bir meblağ istemelisiniz. valilik zarar-tespit komisyonu kuracaktır. şayet valiliğin çalışmaları netciesnde ortaya çıkardığı zarar miktarını kabul ederseniz sulhname imzalayacaksınız. valiliğin teklif ettiği meblağı düşük bulursanız, o zaman uzlaşmazlık tutanağı tutup 60 gün içinde idare mahkemesine başvurmanız gerekir.

      sorularınız için ofis tel: 0312 4182899

  6. yaklasik olarak 20 yil once bizim evimiz saldiri sonrasi zarar gordu ve ev halkida atilan bomba etkisini uzun yillar atamadi bu konu hakkinda bilgi sahibi olmadiklari icin herhangi bir basvuru yapilmamis ancak emniyet kayitlari var bunla alakali nasil bi muracaat yapabiliriz yardimci olurmusunuz

    1. evdeki maddi zarar için zamanaşımı olmuş. yaralanıp da halen tedavisi süren var ise 5 yıl içinde açılabilirdi. ölüm var ise 20 yıllık bir zamanaşımı süresi uygulanmaya çalışılabilirdi. ama siz bütün süreleri kaçırmışssınız ne yazık ki…

  7. Merhaba 15 temmuzda aracimiza helikopterden atılan mermi isabet etti. Mermi aracın tavanında halen duruyor. Yakında aracımı satacağım için tavanın yapılması ve ugrayacagimiz maddi kayıp bu kanun kapsamında karşılanır mı? Bunun için başvuru yapmaya değer mı? Teşekkürler, iyi çalışmalar.

    1. 60 gün içinde valiliğe başvurmalıydınız. bu süreyi geçirdiyseniz ikinci bir imkan 1 yıl içinde içişleri bakanlığına başvurmaktır. içişleri bakanlığı reddeder ya da 60 gün içinde cevap vermezse, o zaman sizin tazminat davası açma hakkınız doğuyor

  8. Merhaba,
    Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde 17 Şubat 2017’de meydana gelen patlamada benim yeni aldığım dairem de zarar gördü. Evim sigortali olduğundan sigorta işlemlerini başlattım. Valilik de zarar tespit komisyonu göndermişti incelemeler yapıldı. Sorularım şunlar:
    1) Sigorta ibranamede ve muvaffakatnamede devletin vereceği yardımı bize vereceksin diyor. Benim devletten alacağım paraya sigorta neden talip oluyor?
    2) Sigorta, talep ettiğim paranın çok altinda bir teklifte bulundu. Eğer itiraz edersem daha alt fiyat verme ihtimalleri var mı?
    3) Valilik ve sigorta ayrı ayrı ödeme yapar mı?
    -Sigorta verdi diye valilik vermezse bu eşitlik ilkesine aykırı değil mi? Çünkü ben evimi devlet zarar etmesin diye sigortalatmadim.
    -Valilik verdi diye sigorta vermezse sigorta ederken verilen teminatlar ve sigorta güvencesi boşa çıkmış olduğu için bu sigortayı haksız yapmaz mı?
    4) Sigorta ve Devlet işleri bu ülkede neden bu kadar uzun ve vatandaş için zorlastirici geçiyor? 😊
    Teşekkürler

  9. Bende Şırnakta görevli öğretmenim. Benimde yeni dizdiğim ev eşyalarım kirada olduğum ev ile birlikte yıkıldı. Sigortalatmıştım ancak red almış. Valilik tarafından ve sigorta açısından neler yapılabilir?

    1. red cevabı ile birlikte idari dava açma süreniz başlamış olur. red cevabından itibaren 60 gün içinde idari dava açmalısınız

  10. merhaba benım babamı teröristler vurdu şehıt ettı ve babamın yanındakı dayımı yaraladı ama 2002 de kı koyun karakol komutanı annem ve dayımların tüm ıfadlerı degıstırmısı bız adalet bakanlıgına dılece yazdık dılekcenın cevabı savcılıga geldı savcılıkta koy karakoluna yolladı ıfadeler yenı alındı merak ettıgım bundan sonrakı surecte ne olacak ..bız sehıt katagorısıne alınır mıyız o komutan tutuklanır mı cevaplarsanız sevnırım iyi gunler

  11. Merhaba babam 5 haziran 2015 tarihinde HDP mitingindeki patlamada yara aldı ve biz yeni başvurduk belgeleri zarar tespit e verdik 1 ay sonra gene gittim bizden yüzde 40 rapor istediler sırf gazilik için eğer alamazsak hiç birşey vermeyecekler dedi ve alamadık suan ne yapmalıyız?

    1. yüzde kırk yoksa maaş, iş ve gazilik verilmiyor doğru. ama bunun dışında maddi ve manevi tazminat talep edebilirdiniz ama bir yıl içinde içişleri bakanlığına başvurmalıydınız. eğer babanızın tedavisi halen sürüyorsa o zaman süre işlememiş sayılabilir. bunun yöntemleri var. detaylar için ofisimizi arayın lütfen: 0-312 418 2899

  12. Zarar tespit komisyonu kararında sivil terör mağduru olduğunu kabul ediyor 1askeri ücret verdi kabul etmedik dava devam ediyor bizden kati rapor istendi zaten dosyada mevcut gidip sonradan hastaneden tekrar rapor aldık tekrar zarar tespit komisyonuna verdik dilekçeyle bulunduğum ilin valiliğine dilekçe verdim bu dilekçede devletin vermiş olduğu haklar ile hukuk sürecinde kazanılacak hakların ayrı olduğunu belirtmeme rağmen her hangi bir işlem yapılmıyor ve her seferinde mahkeme bitsin deniyor 2-3 yıldır ugrasmaktayim bu süreçle bir emsal karar varmıdır acaba valiliğe sunmak adına şimdiden teşekkürler vereceğiniz bilgi için

  13. Merhaba ben Mersinde yaşıyor um ve 93 yılında yapılan bir saldırı neticesinde babamı kaybettim öncesinde araç ve dükkan bombalama eylemlerine maruz kaldık tazminat ödendi lakin iş için herhangi bir başvuru yapmadık aile sosyal politikalar il müdürlüğü ne gittiğimde iş imkanı sizi kapsamiyor dendi nasıl bir yol izlemem gerek?

  14. merhaba izmir bucada gerçekleşen terör saldırısı sonucu evimizin otoparkında bulunan aracımız kullanılamaz duruma gelmiştir. Evlerimizde maddi hasarlar söz konusudur. Bayram tatili nedeniyle konuyla ilgili, herhangi bir kurum tarafından iletişime geçilmemiştir. Günlerdir mağdur durumdayız. Konuyla ilgili valiliğe mi başvuru yapmamız gerekir? Sigorta işlemlerinin başlatmalı mıyız başvuru süresince?

  15. 1993 yılında tunceli mazgirtte evim tarandi babam yaralandi hastane kayıtları ve karakol kayıtları faili meçul olarak kaydı var oturduğumevde öğretmen lojmanı bidaha oturanolmadı olaydan bir iki yıl sonra bir dilekçe yazdık fakat geri dönülmedi evraklarım yok edildi hiç bir şekilde başvuramadım simdi zaman aşımı oldu zanndersem ama gönderdiğimo seneenin posta evrak havele kağidı elimde geriye dönüş bişey yapabilirmiyim

  16. merhaba. esim 1996 yilinda diyarbakirda teror saldirisinda omuzundan mermi girerek arka taraftan cikarak yaralanmis. dicle unv. hastanesinde tedavisi yapilip taburcu edilmis. konu hakkinda bilgi sahibi olmadiklarindan hicbir sekilde hak talep edilmemis. aradan gecen zaman zarfinda omuzundaki eklem yerlerindeki agrilar zaman zaman artmaktadir.
    esim bu olaydan ötürü teror magduru sifati kazana bilir mi ? kazanirsa ne gibi haklara kavusabilir ( sgk dan erken emeklilik gibi ) simdiden tesekkur ederim.

  17. Havaalanı terör saldırısında yaralandım ve %28 engelli kaldım. Valiliğin zarar tespit komisyonu 10 bin TL ödenmesine karar kaldı ve verilen kâğıdı incelediğim de sgk tarafından yatan iş gorememezlik parasının kesildiğini gördüm. Olay 28/06/16 tarihinde gerçekleşti ve 6 aya yakın hastanede yattım. 25 yaşında bir gencin yürüme işlevini eskisi gibi gerçekleştiremiyor olmasının karşılığı 10 bin tl olmamalı. Haklarım nelerdir yardımcı olur musunuz ?

    1. sistemsel hata sebebiyle bırakılan mesajları çok geç görebiliyoruz. özür dileriz. zararınız önerilen rakamdan çok daha fazla örünüyor. eğer sulhname imzalamadıysanız dava açma hakkınız var. ancak süreler yönünden bakmamız gerekir. detaylı bilgi için ofisimizi arayabilirsiniz: 0312 4182899

    2. sistemsel hata sebebiyle bırakılan mesajları çok geç görebiliyoruz. özür dileriz. gerçek zararınız çok daha fazla görünüyor. 5233 sayılı yasa uyarınca valiliğe ve manevi tazminat için içişleri bakanlığına başvurmak gerekiyor ancak sürelere bakmak lazım. detaylı bilgi için ofisimizi arayabilirsiniz. 0312 418 2899

  18. Selam ben şırnaktan yazıyorum 14 mart 2016 tarihinde halkın cen ve mal güvenliği için ilan edilen sokağa çıkma yasağı akabinde işletmekte olduğum otelim tamamen eşyaları ile beraber yıkılmış ve şu an enkazı bile yerinde yok dümdüz bir arazi olmuş durumda bu halde benim devletten ne gibi bir hak talebim olabilir bilgilendirseniz sevinirim not:24 marttan itibaren işyerim kapalı ve buncan sonrada işsiz kaldım bu durumda gelir kaybım oldukça fazla bir miktar bunuda isteye bilirmiyiz

    1. sistemsel hata sebebiyle bırakılan mesajları çok geç görebiliyoruz. özür dileriz. tüm maddi zararınızı talep edebilirsiniz. 5233 sayılı yasa uyarınca valiliğe ve İYUK uyarınca İçişeri bakanlığına başvurmalısınız. süreler yönünden sorun yaşayabilirsiniz. detaylı bilgi için ofisi arayabilirsiniz. 0312 4240618

  19. Merhabalar. Eşimin anne ve babası 1993 yılında Erzurum’da 3 ay ara ile terör saldırısında hayatlarını kaybetmişler. Eşim şu anda atanmamış bir öğretmen. Atama talebinde bulunması durumunda atanır mı? Teşekkürler

  20. merhaba kolay gelsin iyi çalışmalar babam 2009 yılında mayın patlamasında vefat etti sivil bir vatandaştı devlet tarafından bize hiç bir hak verilmedi mahkemeye başvurduk zaman geçtiği için kabul etmediler ne yapabilir ?

    1. 60 günlük idari başvuru süresi, 1 yıllık manevi tazminat isteme süresi ve üst sınır olan “her durumuda 5 yıl” süreleri geçirildiyse talep hakkınız düşüyor

  21. Merhaba ben babamı terör olaylarında kaybettim 5233 sayılı kanunla şehit ailesiyiz ve 1 iş hakkımız oldu şimdi torbada bulunan yasaya göre 2. İs hakki verildi mi bizede

  22. Merhabalar ben hendek sürecinde yaralandım. Valiliğe başvurarak belli bir miktar para aldım. Parayı aldıktan sonra belli haklarım var mı okul hayatımda bazı durumlardan yararlanmak istiyorum bu sadece gazilere özel bir durum mu? valilikten almam gereken herhangi bir belge var mı?

  23. Merhabalar. 1998 yılında kent merkezinde çatışma çıktı. Bende güvenli bir alana kaçarken bacağıma demir saplandı. 1 yıl sonra bacağıma suni damar takıldı. Ancak rahatsızlığım halen devam ediyor. Askerlikten muaf oldum. Ve geçen sene o rahatsızlığımdan dolayı %57 engel raporu aldım. istihdam hakkım var mı. Çünkü saģlık sorunlarımdan dolayı iş bulamıyorum.

    1. istihdam zorunluluğu ne yazık ki yok. çok belirsiz bir alan. ancak zararlarınızı -işgücü kaybı, manevi tazminat vb. isteyebilirsiniz. tedaviniz sürüyorsa başvuru yapabilirsiniz. ancak tedavi bittiyse başvuru süresi de geçmiş olayı baz alınca

  24. Merhaba Şırnak’ta zamanında amcaogullarim babaminda hakkı olduğu halde ortak arazimiz üzerinden dosya açıp kendilerini mağdur gösterip devletten tazminat aldılar aslında bizde magdurduk ancak başvuru süresini geçirdik haberimiz olmadı.amcaogullarim hepimizin ortak arazi olan yerin tamamından kendilerini mağdur gösterip bizimde halkımıza ortak oldular ve 1 trilyona yakın tazminat aldılar ben bu durumda ne yapabilirim hakkımı nasıl alabilirim o tazminatta ölen babamın yani çocuklarının hakkı yok mu

    1. 5233 uyarınca kişisel zararlar ödenir. diğer hissedarların aldığı tazminatta sizin payınız olacağını sanmıyorum. hisseleri oranında bir kazanç kaybı almışlardır muhtemelen

  25. Merhaba
    Van’ın çatak ilçesine bağlı köyümüz güvenlik nedeni ile 1990 yılında boşaltıldı. Yasa çıktıktan sonra komisyona baş vurduk ve tazminatımızı aldık. Sorum şu: Şırnak’ın beytüşşebap ilçesine bağlı köyde de tapulu arazilerimiz var. O köyde güvenlik nedeni ile boşaltıldı.oradakilere hala tazminat ödenmemiş. Beytüşşebaptaki arsalarımız için Tazminat için başvurabilirmiyiz.

    1. 5233 sayılı kanun tüm maddi zararlar için başvuruları kapsıyor. zararınız halen sürüyorsa başvurabilirsiniz. Şırnak valiliğine başvurmalısınız. detaylı bilgi için ofisimizi arayabilirsiniz: 0312 4182899

  26. Benim babam 1993 senesinde otobüs taranması sonucuyla vuruldu pkk lılar tarafından bağırsağından 20cm parça almışlardı ve bu sene 3 tane daha ameliyat daha geçirdi ne yapmamız gerekiyor bişey yapabilirmiyiz

    1. öncelikle geçmiş olsun. Sağlık tedavisi halen süren mağdurlar için tazminat başvuru süreleri devam eder. İşgücü kaybı nedeniyle 5233 yutarınca valilik başvurusu, manevi tazminat içinse İYUK uyarınca içişleri bakanlığına başvuru gerekir. Başvuruların reddedilmesi veya süresinde cevaplanamaması durumunda idari dava açılmalı. detaylı bilgi için ofisimizi arayabilirsiniz: 0312 4182899

  27. babamı 2000 li yillarda kaybettim terör mensupları evimizi basıp babamı götürüp onu katlettiler bu acıyı yıllardır yaşıyoruz. Babam şehit olduktan sonra maddi manevi konusunda çok zor günler geçirdik geçirmeye devam ediyoruz eğitim hayatımda ailemden yeteri desteği alamıyorum maddi sorunlarımız var devletimizin verdiği burslar yeterli olmuyor bunun için ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim…teşekkürler

  28. Merhaba ismim Adnan ben 2003 yılında Beyoğlu’nda İngiliz konsolosluğu bombalı saldırıda yaralandim o tarihten itibaren mahkememiz sürüyor bir dönem bana avukat tuttuğum için devleti zarar ettirdin diye ceza bile geldi bırak tazminatı biz borçlu çıktık birde dava iptal oldu şuanda anayasa mahkemesinde dava ama avukatim pek oralı değil gibi kaç sene oldu bir dünya emsal karar varken benim davam hala sonuçlanmadı ve bı gözümü kaybetmem benim yanıma Ka kalan saygılar iyi çalışmalar

  29. İyi günler ben 10 Aralık Beşiktaş saldırısnda yaralandım olayın üstünden 17 ay geçti %43 raporum var gaziliğim yeni açıklandı tazminat davası açmam yönünde telkinler alıyorm fakat herhangi bir bilgi sahibi değilim Bana yol gösterebilirmsnz

    1. hem işgücü kaybı hem de manevi tazminat için İYUk ve 5233 çerçevesinde iki başvuru yapmanız gerekir. detaylı bilgi için ofisimizi arayabilirsiniz: 0312 4182899

  30. iyi gunler 2012 yilindaki bingol konvoy saldirisinda gazi oldum benim sormak istedigim sey kusur olmasiydi silahsiz askerleri sivil araclarla ve de bazi olaylar neticesinde gondermeleri akabin de sehit ve yaralilarimizin olmasiydi kisacasi bile bile bizi atese atmalariydi kobra var ama mekanizmasi calismiyor bakima gidecekken goreve gonderiyorlar mahkeme halen suruyor birsey cikarmi burdan

  31. Merhaba 2015 yılında Manisa Soma’da terör saldırısına uğradım yola tuzaklanan uzaktan kumandalı bomba nin patlatilmasiyla başımdan yaralandim iki kulagimda şuan duyu kaybı var ben hakkımı aramak istiyorum bana biraz yardımcı olur musunuz

  32. Merhaba Nusaybin’de . 27 Temmuz 2016 da sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.. terör olayları nedeni ile. Evim işyeri im zarar gördü 60 gün içerisinde komisyona talepte bulunup hasar zarar tutanağı tutturdum sonrasında komisyon tarafıma 1000 tl tazminat ödeme yapmayı uygun gördü kabul etmedim. Tekrar itirazda bulundum ancak sonrasında tekrar bana komisyon tarafından yazı geldi 1000 tl yi uygun gördüklerini yazmışlar. uyuşmazlık yutanağı tarafıma 22/04/2018 de gönderildi. Mahkemeye itirazda bulunmadım. 24/07/2018 Komisyon kararını kabul etmeye gittim ancak; komisyon bunun mümkün olmadığını hakkımın kaybolduğunu tarafımı şifaen söylendi. Bu durumda ben yapmalıyım? Ayrıca manevi tazminat açma hakkım var. Mı teşekkürler

  33. merhaba.yaklasık ıkı yıl önce ilimizdeki terör saldırısında park halındekı aracım ciddi zarar gördü.görevlendırılen komisyon üyeleri aracımda zararı raporladılar bı süre sonra aracımı yaptırdım ve valilikten zararımı karşıladım.fakat aracımdakı hasar buyuk olduğu için değer kaybı çok oldu.aracımın kazadan önce kı değerı 40 000 tl iken şu ankı değerı 30 000 tl ye düştü.oluşan bu amartisman değer kaybını alabılırmıyım

  34. İyi çalışmalar

    merhaba.yaklasık ıkı yıl önce ilimizdeki terör saldırısında park halındekı aracım ciddi zarar gördü.görevlendırılen komisyon üyeleri aracımda zararı raporladılar bı süre sonra aracımı yaptırdım ve valilikten zararımı karşıladım.fakat aracımdakı hasar buyuk olduğu için değer kaybı çok oldu.aracımın kazadan önce kı değerı 40 000 tl iken şu ankı değerı 30 000 tl ye düştü.oluşan bu amartisman değer kaybını alabılırmıyım

  35. Merhaba ben 2008 de bomba da yaralandım başımdan dikiş falan atıldı küçük sıyrıklar şekline kesikler oldu bacağımda elimde izleri hala duruyor adli tıp kurumuna muayene edildim terörle mücadele de bilgilerimiz alındı herhangi bir kalıcı hasar oluşmadı
    Terör mağduru olarak imkanlardan yararlanabilirmiyim memur alımı yönünde

  36. Merhaba babam teror olayi nedeniyle yaralandı aylik maas baglamasi icin basvurduk süre asimi nedeniyle reddEtiler olaydan 60 gun geçmek lazımmış biz 11 ay sonra basvurduk bilmiyorduk hatta Valiliğin bu 60 gun kısaltmasinada itiraz ettik dava sürüyor maas baglarlar mi sizce?

    1. Merhaba; öncelikle belirtmemiz gerekir ki sürelere ilişkin bir takım sınırları değerlendirmemiz, elinizdeki bilgi ve belgeleri incelememiz, size daha sağlıklı bir geri dönüş gerçekleştirebilmemiz için gerekli görünüyor. Verdiğiniz bilgilerden hareketle bir geri dönüş sağlayabilmemiz ne yazık ki mümkün değil. İletişim bölümünden ofisimizi arayarak bilgi alabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.